Kurs i bruk av selskinn

15-24.09.2021

15.-24. september har du mulighet til å tilegne deg tradisjonell kunnskap om selskinn i Billávuotna/Indre Billefjord! 
Mearrasiida får besøk av fra Grønland i regi av Arctic Culture Lab Greenland, og de skal lære oss flensing, rensing, garving og sying av selskinn. 

---
Leder av Arctic Culture Lab, Andreas Hoffmann, har tidligere vært kultursjef i Lebesby kommune, der han var initiativtaker til og leder av Skábmafestivalen som ble arrangert 2016-2019
---
To forskjellige kurs
Kurs 1: flensing, rensing og garving av selskinn
Kurs 2: Sying av selskinnsprodukter som votter, vesker, armbånd etc.
Begrenset antall plasser!
---
Kursledere: Hilda & Gurna Zeeb, Qeqertarsuaq/Grønland og Andreas Hoffmann, Oqaatsut/Grønland.
Foredrag om bruk av selskinn i sjøsamisk duodji inngår i programmet.

Påmelding og pris
Påmelding til Ove Stødle, tlf. 90289233 eller via e-post til ove.stodle@mearrasiida.no innen 9. september.
Pris: 700 kr pr. kurs.

Bakgrunn for kurset
Kunnskapsutveksling om sel Grønland-Norge: Et samarbeid mellom Arctic Culture Lab Grønland og Mearrasiida i Billávuotna/Billefjord. 
Formålet er praktisk kunnskapsoverføring fra inuitter i Grønland til sjøsamer og andre i Porsanger og nabokommuner for læring om  bruk av selskinn. 

Bruk av selskinn er en gammel tradisjon både på Grønland og i sjøsamiske og andre områder i Finnmark. Grønland har utviklet en hel industri basert på bruk av selskinn, ofte ved produksjon av små bruks- eller dekorasjonsgjenstander til turister, mens i Finnmark har man sluttet å bruke selskinn. Jaktkvoten blir ikke tatt, blant annet fordi man nå har lite kunnskap om bruk av sel. Kunnskapsutveksling om sel mellom Grønland og Finnmark kan bidra til bærekraftig bruk av sel som en ressurs. 

Porsjektet,med tittelen "Self-sustaining Coastal Sámi future by use of seal as traditional resource (Greenland & Norway)", har fått støtte fra NORA. 

Produkter laget av Hilda og Gurna Zeeb (bilder nedenfor)


Kursplakat

Image