Museumskafé med krigs- og evakueringsbilder

17.11.2015

museumskafe-med-krigs--og-evakueringsbilde_1040


Krigsår i bilder
v/ Roger Albrigtsen

krigsar-i-bilder_1040
Roger Albrigtsen viste bilder fra 2. verdenskrig tatt i Billefjord og omegn, der den tyske okkupasjonsmakten hadde stor aktivitet. Stikkord fra hans presentasjon av bildene: Tyske soldater, lokalbefolkning, brakkeleire, fangeleir, flyhavn, kaier, båter, sjøfly, militærbiler, oljetanker, trelast, stolper, brakkeflak, halm (til hester og fôring i brakker).

Bildet viser det tyske dampskipet Blenheim som tok fyr på Porsangerfjorden. Dette er en dramatisk hendelse som er svært lite kjent. Den er beskrevet i Albrigtsens bok Det siste brevet.

Fra Igeldas til Lena hotell på Toten
v/ Eli Birkely Richardsen

fra-igeldas_1040

Eli var bare tre år under tvangsevakueringa, og husker kun noen korte glimt fra reisen sørover. Det første minnet er fra et rom, trolig fra en av båtene de reiste med. Det var køyer og mange folk, og blant dem mange unger. Og det var veldig stygg lukt. Det viste seg at det var spy som rant fram og tilbake på golvet. Så husker hun at de får lov til å komme ut av mørket. Da er de ved kai i Trondheim. Hun så masse folk – høyt, høyt oppe. Hun og andre småbarn ble knyttet i tau og heist opp på kaia.

Reisen videre gikk til Toten. Der var Lena hotell frigitt til flyktninger 1944-45. Det bodde evakuerte også på Fylkesskolen på Lena. De som arbeidet der var «onkler» og «tanter» for de evakuerte barna. På bildene ser man blant andre "tante Åse" og "onkel Sverre" sammen med barna.

Bildet er fra frigjøringsdagen på Toten i 1945. Barna har fått kake og saft. Fra venstre Ingvald Gjerdsen, Eli Birkely, Gudrun Birkely, resten ukjent.

Fotograf: Samuel Samuelsen

NRK Sápmi sitt intervju med Eli etter hennes presentasjon på museumskaféen. (På samisk)

Fra Olderfjord til Stor-Gålås i Furnes
v/ Hartvig Johansen

Hartvig Johansen, opprinnelig fra Olderfjord i Porsanger, var evakuert til Furnes på Hedmark sammen med sine foreldre og andre familiemedlemmer. Reisen fra Porsanger gikk med det tyske transportskipet Karl Arp til Narvik. Hans oldemor døde om bord. Ferden videre sørover gikk med båten Stella Polaris til Trondheim, og med tog til Hamar.

Hartvig og hans foreldre bodde på storgården Stor-Gålås på Furnes fra 1945 til 1947. Farmora som var sendeliggende allerede da de evakueringsreisen startet, var på et slags sykehjem på Brøttum. Hans tante Ida hadde tuberkulose og var visstnok på et tuberkulosehjem i nærheten av Hamar.

Hartvig var bare et par år under oppholdet på Stor-Gålås, og har få konkrete minner. Hans presentasjon er dermed basert på det han har blitt fortalt. Men bildene er med på å framkalle små glimt fra hukommelsen, som navnet på en av de voksne på gården og noen gjenstander som ble med nordover; en gyngehest og tøflene han har på seg på dette bildet. Han fikk også med seg en liten trillebår og en fletta kurv av spon i barnestørrelse.

Etter hjemkomst til Porsanger fikk de en kasse epler til jul fra gården Stor-Gålås til langt ut på 50-tallet.

nrk-sapmi_1040

Bildet viser fru Østby (som bodde på gården) med Hartvig på fanget og hans mor Serine Johansen til høyre.

Bildepresentasjon fra krigs- og evakueringstiden v/ Roger Albrigtsen, Eli Birkely Richardsen og Hartvig Johansen (på bilde)
Arrangør: Porsanger museum og Sjøsamisk kompetansesenter.
Programleder: Riinakaisa Laitila, RiddoduottarMuseat- Porsanger museum.

Vi presenterer tre billedkavalkader med bilder fra museets arkiv.
1. Billedkavalkade v/ Roger Albrigtsen: Krigsår i bilder
2. Billedkavalkade v/ Eli Birkely Richardsen: Evakueringsminner fra Toten
3. Billedkavalkade v/ Hartvig Johansen: Evakueringsminner fra Stor-Gålås i Furnes

Vi viser også hvordan museumsportalen på nett www.digitaltmuseum.no kan benyttes.

Meningen med museumskaféen er å bli kjent med folk og å formidle museets samlinger til folk på vestsiden av Porsangerfjorden.

Bildet på plakaten: Folk fra Porsanger under evakueringen på Toten, Lena hotell. Fra venstre Nanna Birkely, Fanny med skjult ansikt, Karen Persen, Osvald Birkely. Videre i midten på motsatt side Ragnhild Birkely, og bakerst damer med sameluer: Marit Andersen, Karen Persen og Elen Jensen Kåby.

Gratis inngang. Enkel servering. Hjertelig velkommen!

Utstilling

Et utvalg av Hartvig Johansens og Eli Birkely Richardsens bilder var utstilt på Sjøsamisk kompetansesenter.