Future Arctic Lives
Porsanger
Tema i samarbeid med Mearrasiida: kartlegge oppfatninger om økosystemets helse og velferd. (WP 3).
Som del av prosjektet Future Arctic Lives har det blitt laget korte videosnutter om ulike tema basert på materiale samlet gjennom flere samarbeidsprosjekter mellom UiT, Mearrasiida og andre (Fávllis, Kolarctic). Visuell antropolog Sirkka Seljevold som har gjort de fleste opptakene har i samarbeid med prosjektgruppen redigert, tekstet og tilpasset videomaterialet slik at de kan brukes til formidling i ulike sammenhenger, slik som gjennom StoryMap, for skoleverket, eller som del av nettsaker og blogger.
Materialet er filmet i perioden fra 2009- 2011 (Fávllis) og deltakerne i videoene har gitt sitt samtykke til at opptak der de kan gjenkjennes kan publiseres åpent.
Filmene er tekstet til engelsk og omhandler ulike tema.
Videoer
StoryMaps
Porsangerfjord Back to Life
Porsangerfjorden som grunnlag for sjøsamisk kultur
Indigenous Knowledge
Vil restaurering gi livet tilbake til Porsangerfjorden?
Å vekke liv i gamle kunster
Det vil bli laget flere StoryMaps.
Datasett fra Stranda-Repvåg
Gjennom prosjektet ble det laget to datasett som dokumenterer bruk av naturen i Stranda-Repvåg i Nordkapp kommune, basert på kartbaserte intervjuer med tradisjonsbærere bosatt i området. Datasettene dokumenterer både bruk av ressurser på land og i sjøområdene og kan finnes her:
Tradisjonell bruk av natur i et Arktis i endring | Surveybanken - Sikt
Mearrasiida deltar som lokal samarbeidspartner i forskningsprosjektet Future Arctic Lives, med Camilla Brattland ved UiT Norges arktiske universitet som nærmeste samarbeidspartner.
Om bakgrunnen for prosjektet
De siste årene har Arktis opplevd eksepsjonell nedgang i havis og stadig mer uforutsigbart vær på land. Disse store endringene undergraver etablerte mønstre for jakt, fiske, høsting og reindrift i urfolkssamfunn og lokalsamfunn i spredt befolkede områder. Disse endringene skjer i sammenheng med omfattende økonomiske, kulturelle og politiske endringer og økende kommersielle interesser med fokus på de samme områdene.
Hovedspørsmål
Hva er de sannsynlige fremtidige konsekvensene og tilpasningsmulighetene for småskala fiskere og ressursbrukere i Arktis i møte med klimaendringer og endringer i biologisk mangfold?
Tema og arbeidsområder
Vårt fokus er på tradisjonelle inuittjegere og småskala fiskere på Grønland, samiske reindriftsutøvere og småskala fiskere i Nord-Norge og Sverige. Prosjektet vil ta for seg endringer i biologisk mangfold som følge av klimaendringer og konsekvensene for bygde- og urbefolkning som er avhengige av naturens bidrag til menneskene.
Prosjektet vil også ta for seg politiske og juridiske studier på internasjonalt, EU og nasjonalt nivå som har innvirkning på tradisjonell ressursbruk.
Annet fra Future Arctic Lives
Ottar: Miljøkonsekvenser av næringsvirksomhet i nord
I dette nummeret av Ottar som handler om miljøkonsekvenser av næringsvirksomhet i nord formidler vi fra FAL-prosjektet i artikkelen «kartlegging av høsting og utmarksbruk i Finnmark til bruk i planlegging og forvaltning»
Vol 69 Nr. 2 (2023): Miljøkonsekvenser av næringsvirksomhet i nord | Ottar (uit.no)
Fra prosjektet Porsangerfjord Back to Life
Sámi subsistence harvesting and fisheries in the face of climate and biodiversity change.
Vil det være mulig å restaurere fjorden tilbake til sin storhetstid? I Porsanger jobber forskere sammen med lokalt næringsliv og kunnskapsbærere for å få livet tilbake til fjorden. Hva synes du om restaurering av fjord- og havområder? Les mer om prosjektet Porsangerfjord 3.0 og bidra med din mening på slutten av saken:
Om restaurering av fjordøkosystemer og Porsangerfjord 3.0 prosjektet
Arrangement 08.04.2024
Porsangerfjordens fremtid