Vandring i Storbukt i Porsanger

2015

Tema for kulturminnedagene 2015 var «nabolag - mennesker, kulturminner og historie»

---

I et av arrangementene i Porsanger tok Helge Johnsen oss med på en vandring med utgangspunkt i sitt hjemsted Storbukt (Stuorragohppi). Under vandringa nevnte han noen av de svært mange samiske stedsnavna i dette området; som blant annet Davveleahki, Máttaleahki, Dálvesádji, Návetjohka, Davit Bealjedievva og Máttit Bealjedievva.

---

Andre verdenskrig var tema i flere av Helges fortellinger

Han guidet oss til Goahtebávti, et fjell med en hule der 36 personer gjemte seg for tyske soldater da ordre om tvangsevakuering kom i 1944. Da var han to år. De ble oppdaget av tyskere som skjøt mot hula (Goahtebáhráigi), og folket som hadde gjemt seg der overga seg og ble evakuert sørover. Helges familie ble sendt til Hamar.

Navnet Gusaidroggi er også knyttet til krigen. Før rømminga til Goahtebávti ble flere kyr ført til Gusaidroggi og avliva der.

Nuortta Ándde Ándaras ráigi har fått navn etter en mann, visstnok østfra, som pleide å oppholde seg under berget i forbindelse med fiske i fjorden. Der hadde han god utsikt over alle fiskeplasser i nærheten, og berget ga ly for vær og vind. Det var Helges far som pleide å fortelle om Nuortta Ándde Andaras.

Stedet ble brukt til en noe spesiell lek etter krigen: Det ble samlet masse skudd som ble lagt i et bål. Man rota i bålet, og det begynte å smelle. Skudd var leketøy under krigen, bemerker Helge. Utdrag fra hans fortelling om Nuortta Ándde Àndaras ráigi

---

Dette arrangementet inngikk i et felles program for kulturminnedager 2015 i hele Porsanger, og i landet for øvrig

Årets tema var "nabolag – mennesker, kulturminner og historie». Kulturvernforbundet om de årlige kulturminnedagene blant annet i Norge.


Hule i Storbukt

Vandring i Storbukt