Båt-terminologi i Samisk språkuke 2019

23.10.2019 kl 18.00

Samisk språk- og kultursenterGiellavahkku i Lakselv har invitert båtbygger Hans O. Hansen til å snakke om båt-terminologi

---

Tid: 23.10.2019 kl 18.00

Sted: Mearrasiida.

---

Eksempler på hva sjøsamisk båt-terminologi kan være, beskrives i forbindelse med et prosjekt om dette emnet som ble avsluttet ved Mearrasiida i 2018.

---

Sjøbåt-terminologien omfatter ord vedrørende båtens deler, båtbygging, verktøy, utstyr og mange forhold rundt båtbruk, slik som seiling, roing og også bruk av båter med motorer.

Båtbruk griper dessuten inn i mange sider av samfunn og kultur, som blant annet fiske og kunnskapsoverføring relatert til fiske og annen båtbruk samt sagn og andre fortellinger, åndelige forståelser av menneskers forhold til havet og båter, og også identitet i tilknytning til kyst- og fjordlandskap." (Mer om nevnte prosjekt, se her).

---

Hans O. Hansen, har bygget flere spissbåter, og også nordlandsbåter (det vil si litt større båter enn spissbåtene). I tillegg til bygging av egen båt og båter for salg, har Hansen holdt kurs i båtbygging. Han arbeider nå med prosjektet båtbygging og kunnskapsoverføring ved Mearrasiida, sammen med duojár Ove Stødle som lærling.

---

Prosjektet er støttet av Forbundet Kysten, med deres samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB


Båt-terminologi

Spissbåt